Welkom bij de N.B.V.S.


Ga naar de inhoudsopgave

Statuten

Reglementen


STATUTEN


1. Algemene bepalingen
2. Toelating tot de bond
3. Beëindiging van het lidmaatschap
3. Leden, donateurs en schutters
5. Bestuur
6. Commissies
7. Zittingsperiode
7. Actief kiesrecht
8. Passief kiesrecht
8. Algemene vergadering
9. Overige vergaderingen
10. Agendapunten en voorstellen
10. Stemming
11. Financiën
13. Bondsbureau
13. Reglementen
14. Statutenwijziging
15. Ontbinding van de bond
16. Slotbepalingen

1. ALGEMENE BEPALINGEN.

ARTIKEL 1.
De vereniging draagt de naam:
"NEDERLANDSE BOND VOOR SPORTSCHUTTERS", afgekort N.B.V.S., en is gevestigd te Brunssum.

ARTIKEL 2.
De vereniging - verder te noemen de bond - oorspronkelijk opgericht op elf maart negentienhonderd zeven en vijftig onder de naam "R.K. Bond van Luchtbuksschutters Oude Mijnstreek", en naderhand gewijzigd in de huidige naam, is aangegaan voor onbepaalde tijd.

ARTIKEL 3.
De bond stelt zich ten doel het behartigen van de belangen van de luchtbuksschietsport in de meest ruime zin, zulks met inachtneming van eventueel op dit gebied voor de Koninklijke Landmacht geldende voorschriften.

ARTIKEL 4.
De bond tracht dit doel te bereiken door:
a.het voorstaan van de belangen van de bij haar aangesloten verenigingen en de leden daarvan;
b.het bevorderen van:
1. de oprichting van schietverenigingen;
2. de aanleg en inrichting van schietbanen, zo mogelijk op kosten van, dan wel met subsidie van Rijk, Provincie of Gemeente, of met bijdrage van andere organisaties;
3. deelname aan provinciale, nationale en internationale wedstrijden;
4. een goede onderlinge verstandhouding en samenwerking tussen de bij haar aangesloten verenigingen en de leden daarvan;
c. het organiseren casu quo laten organiseren onder haar auspiciën van competities, concoursen en dergelijke;
d. het treffen van voorzieningen:
1.ter verkrijging van een goede leiding op alle niveaus door vorming en voorlichting;
2.gericht op propaganda en voorlichting, onder andere door het verspreiden van informatie ten behoeve van de schietsport en de belangen van de leden in algemene zin;
3.ter instandhouding van een centrale administratie;
e. alle andere wettige middelen, welke voor het doel bevorderlijk zijn.

ARTIKEL 5.
Het verenigingsjaar loopt van een mei tot en met dertig april daaropvolgend.

2.
ARTIKEL 6.

1. Tot de bond kunnen worden toegelaten verenigingen en stichtingen met minimaal zes schutters ingeschreven (in de bond).
2. Waar in deze statuten wordt gesproken van verenigingen en de leden daarvan, worden daar tevens onder verstaan stichtingen en de begunstigers daarvan, hoe deze laatsten in de desbetreffende statuten ook zijn genaamd.
3. Omtrent de toelating tot de bond beslist het dagelijks bestuur.
4. Tegen een afwijzende beslissing staat de afgewezene eenmaal schriftelijk beroep open bij de algemene vergadering.

3.
ARTIKEL 7.

1. Een vereniging kan desgewenst op elk moment uit de bond treden met inachtneming van het daaromtrent in het huishoudelijk reglement bepaalde.
2. Een vereniging kan door het hoofdbestuur worden geroyeerd indien zij, handelt of heeft gehandeld in strijd met deze statuten, reglementen of besluiten van de bond, dan wel zodanig handelt of heeft gehandeld, dat van de bond redelijkerwijze niet kan worden gevergd dat de vereniging tot de bond blijft toegelaten.
3. Een tot een geroyeerde vereniging behorende schutter, die in de bond een bestuurs- of andere functie vervult, wordt geacht uit zijn lidmaatschap respectievelijk functie te zijn ontslagen.
4. Een uittredende of geroyeerde vereniging kan geen enkel recht doen gelden op enig deel van het bondsvermogen.

LEDEN, DONATEURS EN SCHUTTERS.

4.
ARTIKEL 8.

De bond kent:
1. leden: dat zijn de in artikel 6 bedoelde verenigingen en stichtingen;
2. ereleden: dat zijn op voordracht van het hoofdbestuur door de algemene vergadering als zodanig benoemde natuurlijke personen, die zich in het belang van de bond of haar doelstellingen bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt;
3. donateurs: dat zijn natuurlijke of rechtspersonen, die de bond steunen met een bij huishoudelijk reglement vast te stellen minimum bijdrage;
4. schutters: dat zijn op grond van artikel 9 dezer statuten aangemelde gewone leden der bij de bond aangesloten verenigingen.
Schutters, die van meer dan een aangesloten vereniging lid zijn, worden door de bond als zodanig geregistreerd en wel als te behoren tot de vereniging in de bepaalde tak van sport ter keuze van de betrokkene.
Wijziging in deze registratie geschiedt slechts op verzoek van het betrokken lid van de vereniging met ingang van het komende verenigingsjaar, mits tevens wordt voldaan aan het bepaalde in artikel 9 dezer.

ARTIKEL 9.
1. Een verenigingslid kan slechts door de secretaris van de betrokken vereniging als schutter worden aangemeld casu quo afgemeld.
Behoudens het bepaalde in het vorige artikel en in het volgend lid wordt een verenigingslid als schutter aangemerkt met ingang van de datum, waarop de schriftelijke aanmelding bij de administratie van de bond werd ontvangen, mits tevens is voldaan aan het daaromtrent bepaalde in het huishoudelijk reglement.
2. Het dagelijks bestuur heeft het recht een aanmelding van een verenigingslid als schutter te weigeren indien zij het verkrijgen van de rechten als schutter strijdig acht met de belangen van de bond.
Het bestuur van de betrokken vereniging wordt omtrent de redenen, die tot de weigering hebben geleid, schriftelijk ingelicht.
Tegen een afwijzende beslissing staat de desbetreffende vereniging eenmaal schriftelijk beroep open bij de algemene vergadering.
3. Na het verstrijken van een termijn van drie maanden na ontvangst van de in het eerste lid bedoelde aanmelding, kan deze niet meer worden geweigerd.

ARTIKEL 10.
De rechten en verplichtingen van de leden, ere-leden, donateurs en schutters worden bij huishoudelijk reglement vastgesteld.

5.
ARTIKEL 11.

1. De wetgevende macht in de bond berust bij de algemene vergadering.
2. De algemene vergadering wordt gevormd door:
a. het hoofdbestuur;
b. ten hoogste twee afgevaardigden van elk der aangesloten verenigingen;
c. de ereleden.
3. Een in het tweede lid bedoelde afgevaardigde heeft slechts toegang tot de algemene vergadering, indien de vereniging, waartoe hij of zij behoort, aan haar financiële verplichtingen over het lopende verenigingsjaar heeft voldaan.

ARTIKEL 12.
1. De bond wordt bestuurd door het hoofdbestuur, bestaande uit de leden van het dagelijks bestuur, aangevuld met ten hoogste zes gewone leden.
2. De voorzitter wordt gekozen door de algemene vergadering uit de gestelde kandidaten en voor de duur van drie jaar.
3. De overige leden van het hoofdbestuur worden eveneens voor de duur van drie jaar gekozen door de algemene vergadering; de functies worden onderling verdeeld.

ARTIKEL 13.
1. De dagelijkse leiding van de bond berust bij het dagelijks bestuur bestaande uit de voorzitter, de secretaris en de penningmeester.
2. Het dagelijks bestuur wordt voorgezeten door de voorzitter van de bond.

ARTIKEL 14.
1. De voorzitters van eventuele commissies worden hoofdelijk gekozen of benoemd, de overige functies worden onderling verdeeld.
2. Het lidmaatschap van het hoofdbestuur en andere commissies is zonodig verenigbaar.
3. De functies van secretaris en penningmeester in het bestuur of in een en dezelfde commissie zijn onverenigbaar.

ARTIKEL 15.
Het hoofdbestuur is belast met het besturen en de vertegenwoordiging van de vereniging.
De vertegenwoordigingsbevoegdheid in en buiten rechte komt mede toe aan de voorzitter, of bij diens ontstentenis de vice-voorzitter, tezamen met hetzij de secretaris, hetzij de penningmeester van het dagelijks bestuur, evenals het tekenen in naam van de bond van alle de bond bindende stukken.

6.
ARTIKEL 16.
Een jaarlijks door de algemene vergadering te benoemen commissie van drie schutters, de kascommissie, is belast met de controle van het financiële beheer van de geldmiddelen van de bond door het hoofdbestuur over het jaar, waarvoor de commissie is benoemd en is bevoegd het financiële beleid van het bestuur in haar verslag te betrekken. Samenstelling, taak en bevoegdheid van deze commissie worden eventueel nader bij huishoudelijk reglement vastgesteld.

ARTIKEL 17.
Door het hoofdbestuur kunnen voor alle gewenste doeleinden commissies worden ingesteld.
Samenstelling, taak en bevoegdheden kunnen door het hoofdbestuur, hetzij incidenteel, hetzij in een afzonderlijk reglement, worden vastgesteld, mits niet in strijd met deze statuten of het huishoudelijk reglement.

7.
ARTIKEL 18.

1. Alle bestuurs- en commissieleden hebben, tenzij uit deze statuten of uit het huishoudelijk reglement anders blijkt, een zittingsperiode van drie jaar. Zij hebben het recht tussentijds af te treden.
De wijze van een eventuele tijdelijke vervanging wordt geregeld bij huishoudelijk reglement.
2. Elk jaar treedt een deel van het bestuur of commissie(s) af volgens een schema, dat aan de hand van bij huishoudelijk reglement vast te stellen regelen wordt opgemaakt.
Aftredende leden zijn terstond herkiesbaar, tenzij het huishoudelijk reglement anders bepaalt.

8.
ARTIKEL 19.
1. Ter algemene vergadering wordt bij stemming door de aanwezige verenigingen elk één stem uitgebracht.
2. Slechts één der afgevaardigden van ieder ter vergadering
vertegenwoordigd lid is stemgerechtigd.
Hij dient voor de vergadering aan de secretaris van het hoofdbestuur een door de voorzitter en de secretaris van het te vertegenwoordigen lid getekende volmacht over te leggen, waaruit blijkt dat hij af zij gerechtigd is namens betreffende vereniging het woord te voeren en het stemrecht uit te oefenen.

ARTIKEL 20.
1. Om in enige functie in de bond verkiesbaar te zijn dient men:
a. de hoedanigheid van handelingsbekwame Nederlander te bezitten;
b. schutter te zijn in de zin van artikel 8 lid 4 dezer statuten;
c. De leeftijd van achttien jaren te hebben bereikt.
2. Elke functionaris in de bond treedt af aan het einde van het verenigingsjaar, waarin hij of zij de zeventig jarige leeftijd heeft bereikt.

9.
ARTIKEL 21.
1. Vóór een oktober van elk jaar wordt de jaarlijkse algemene vergadering gehouden op een door het bestuur vast te stellen datum en plaats.
2. De agenda voor de jaarvergadering zal tenminste omvatten:
a. het jaarverslag van de secretaris;
b. de rekening en verantwoording van de penningmeester over het afgelopen verenigingsjaar, vergezeld van het desbetreffende verslag van de kascommissie;
c. de begroting voor het lopende casu quo komende verenigingsjaar;
d. voorstellen gedaan door de verenigingen.
3. Het hoofdbestuur kan, telkens wanneer het dit noodzakelijk acht, een buitengewone algemene vergadering beleggen.
4. Het hoofdbestuur is verplicht een zodanige vergadering te beleggen binnen één maand na ontvangst van een daartoe strekkend schriftelijk verzoek, dat door tenminste een/tiende deel van de aangesloten verenigingen is ondertekend.
In dat verzoek dienen de ter vergadering te behandelen onderwerpen te zijn vermeld.
Indien door het hoofdbestuur aan een zodanig verzoek geen gevolg wordt gegeven, zijn de leden, die het verzoek hebben ondertekend, bevoegd gezamenlijk zelf een rechtsgeldige buitengewone algemene vergadering uit te schrijven, mits deze vergadering wordt gehouden binnen één maand na het eindigen van de in dit lid genoemde termijn.

ARTIKEL 22.
Algemene vergaderingen, buitengewone vergaderingen hieronder begrepen, worden geconvoceerd in het mededelingenblad/tijdschrift van de bond, dan wel door toezending van een convocatie aan alle leden, in beide gevallen met inachtname van een oproepingstermijn van tenminste veertien dagen.
In de convocatie worden behalve datum, tijd en plaats der vergadering tevens de agendapunten bekend gemaakt.
In spoedeisende gevallen kan deze termijn door het hoofdbestuur worden bekort van veertien dagen tot minimaal een week.

10.
ARTIKEL 23.

1. Het hoofdbestuur vergadert tenminste tweemaal per verenigingsjaar.
2. Het dagelijks bestuur en commissies vergaderen wanneer de betrokken voorzitter zulks nodig acht.

ARTIKEL 24.
1. Punten worden tijdens vergaderingen behandeld in volgorde, waarin zij op de agenda voorkomen, tenzij de vergadering anders beslist.
2. Punten, niet voorkomend op de agenda, worden niet in behandeling genomen, tenzij de vergadering op voorstel van het bestuur anders beslist.
3. De leden kunnen verzoeken een voorstel als agendapunt ener gewone algemene vergadering te doen opnemen.
Indien het verzoek daartoe niet later dan één week voor een zodanige vergadering schriftelijk en van motivering voorzien ter kennis van de secretaris van de bond is gebracht, wordt het op de desbetreffende agenda geplaatst of bijgeschreven, mits het voorstel als nieuw is aan te merken.
4. Wijzigingen van of amendementen op gedane voorstellen, die door leden mondeling, staande de vergadering zijn ingediend, worden slechts op voorstel van het bestuur in behandeling genomen, indien de vergadering hieraan haar goedkeuring hecht.
5. Het bestuur beslist of een wijziging of een amendement op een voorstel inderdaad als zodanig kan worden aangemerkt, dan wel als een nieuw voorstel dient te worden beschouwd.

ARTIKEL 25.
1. In alle vergaderingen in de bond wordt over personen schriftelijk met gesloten, ongetekende briefjes gestemd.
2. Over zaken wordt mondeling gestemd, tenzij de voorzitter bepaalt, dan wel tenminste een/vijfde deel van de ter vergadering aanwezige verenigingen verlangt, dat gestemd wordt zoals bepaalt in het vorige lid.
3. Indien niemand ter vergadering zich daartegen verzet, kunnen voorstellen over zaken ook zonder hoofdelijke stemming worden aangenomen.
4. Behoudens in gevallen, dat een gekwalificeerde meerderheid is vereist, worden de besluiten ter vergadering genomen met volstrekte meerderheid der door de aanwezige stemgerechtigden uitgebrachte geldige stemmen. Blanco en onduidelijke stembriefjes zijn ongeldig.
5. Indien bij stemming over personen niemand de volstrekte meerderheid heeft verkregen, vindt herstemming plaats tussen de, afhankelijk van het aantal in te vullen functies, twee of zoveel als in aanmerking komende personen, die de grootste aantallen stemmen op zich hebben verenigd.
Bij geval gelijkheid van aantallen stemmen hiertoe aanleiding geeft, worden de in aanmerking komende meerdere personen in de herstemming betrokken. Bij herstemming is/zijn diegene(n) gekozen, op wie alsdan de meeste stemmen zijn uitgebracht. Bij staken der stemmen bij herstemming beslist het lot.
6. Bij staken der stemmen bij stemming over zaken wordt in de algemene vergadering geacht het voorstel te zijn verworpen, tenzij in alle andere gevallen de stem van de voorzitter de doorslag geeft.

ARTIKEL 26.
Het vermogen van de bond wordt beheerd door het hoofdbestuur, dat van het gevoerde beheer en het financieel beleid verantwoording schuldig is aan de algemene vergadering.

ARTIKEL 27.
1. De inkomsten van de bond bestaan uit contributies en eventuele entreegelden, donaties, subsidies, afdrachten van inschrijfgelden van wedstrijden, baten van eigen activiteiten, renten, schenkingen of andere ontvangsten.
2. De bedragen der contributies worden jaarlijks op de halfjaarlijkse of jaarlijkse vergadering door de algemene vergadering vastgesteld.
3. Alle betalingen, voortvloeiende uit de in het eerste lid genoemde rubrieken, dienen te geschieden aan de penningmeester van de bond, zonder korting of schuldvergelijking uit welken hoofde ook.
Zonodig kan de penningmeester een ander machtigen voor bepaalde situaties in zijn naam geld in ontvangst te nemen.

ARTIKEL 28.
Voor zover deze niet aan een door de algemene vergadering genomen besluit kan worden ontleend, behoeft het dagelijks bestuur machtiging van het hoofdbestuur voor:
a. het aanstellen van administratief personeel en de regeling van de arbeidsvoorwaarden;
b. het aangaan van rechtshandelingen, die de bond binden tot bedragen die een bij huishoudelijk reglement vast te stellen maximum te boven gaan;
c. het beleggen van gelden anders dan op een deposito-rekening bij de gewone bank van de bond.

ARTIKEL 29.
Het hoofdbestuur is mede bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten tot het verkrijgen, vervreemden, bezwaren van registergoederen en voor besluiten tot het aangaan van overeenkomsten waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt, of zich tot zekerheidsstelling voor de schuld van een derde verbindt, doch behoeft de goedkeuring van de Algemene Vergadering voor besluiten tot het aangaan van overeenkomsten als in dit artikel staan omschreven.

ARTIKEL 30.
De penningmeester is belast met het dagelijks beheer van de geldmiddelen van de bond en hiervoor persoonlijk verantwoording schuldig aan het hoofdbestuur volgens bij huishoudelijk reglement vast te stellen regels.

ARTIKEL 31.
1. Het hoofdbestuur is, met machtiging van de algemene vergadering, bevoegd over te gaan tot de instelling van een bondsbureau, hetwelk het hoofdbestuur en het dagelijks bestuur bijstaat bij de uitvoering van hun taak en voorts dienstbaar is aan de uitvoering van de door de bond nagestreefde doeleinden en dat, eveneens met machtiging van de algemene vergadering, onder leiding van een bezoldigd of onbezoldigd functionaris kan worden geplaatst.
2. Deze functionaris heeft ambtshalve toegang tot de algemene vergadering en neemt desgevraagd deel aan de vergaderingen van het hoofdbestuur en het dagelijks bestuur.
3. De genoemde functionaris kan binnen de bond geen andere functie vervullen en is niet gerechtigd om in enige vergadering van de bond als afgevaardigde van een lid op te treden.

ARTIKEL 32.
1. De algemene vergadering stelt vast:
a. een huishoudelijk reglement;
b. een schiet- en wedstrijdreglement;
en is bevoegd tot vaststelling van andere reglementen die door de algemene vergadering noodzakelijk worden geacht.
2. Deze reglementen dienen te worden vastgesteld met een meerderheid van tenminste twee/derde der uitgebrachte geldige stemmen.
3. De bepalingen van deze reglementen mogen niet in strijd zijn met het bepaalde in deze statuten.
Bepalingen van het schiet- en wedstrijdreglement mogen niet in strijd zijn met die van het huishoudelijk reglement.
Indien eventuele overige reglementen onverhoopt strijdigheden zouden bevatten, dan prevaleren respectievelijk de bepalingen van deze statuten, het huishoudelijk reglement en het schiet-en wedstrijdreglement.

ARTIKEL 33.
1. De statuten van de bond kunnen niet worden gewijzigd anders dan op voorstel van het hoofdbestuur, of op een daartoe schriftelijk ingediend voorstel ondertekend door tenminste een/tiende deel van het aantal gewone leden.
2. Zij, die de oproeping tot de algemene vergadering ter behandeling van een voorstel tot statutenwijziging hebben gedaan, moeten tenminste vijf dagen voor de dag der vergadering een afschrift van dat voorstel, waarin de voorgestelde wijziging woordelijk is opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage leggen tot na de afloop van de dag, waarop de vergadering werd gehouden.
Aan eventuele afdelingen waaruit de vereniging bestaat en aan afgevaardigden moet het voorstel ten minste veertien dagen vóór de vergadering ter kennis zijn gebracht.
3. Een besluit tot wijziging der statuten kan, onverminderd het bepaalde in het vierde en vijfde lid, alleen worden genomen door een algemene vergadering, waar tenminste drie/vierde van het aantal gewone leden aanwezig is en behoeft om geldig te zijn een meerderheid van tenminste twee/derde deel der ter vergadering uitgebrachte geldige stemmen.
4. Het in het vorige lid genoemde quorum van drie/vierde deel van het aantal leden is niet vereist, indien het een voorstel tot statutenwijziging betreft, dat door het hoofdbestuur is ingediend.
5. Indien over een voorstel tot statutenwijziging wegens het ontbreken van het vereiste quorum geen geldig besluit kan worden genomen, zal binnen twee maanden een buitengewone algemene vergadering worden bijeen geroepen, teneinde het voorstel opnieuw in behandeling te nemen.
Op deze buitengewone ledenvergadering kan een besluit tot statutenwijziging worden genomen, indien tenminste de helft van het aantal gewone leden aanwezig is en behoeft om geldig te zijn eveneens een meerderheid van tenminste twee/derde van de ter vergadering uitgebrachte geldige stemmen.
6. Wijziging van de statuten is van kracht met ingang van de datum, dat de betreffende notariële akte is verleden.
7. De bestuursleden zijn verplicht een authentiek afschrift van de akte van statutenwijziging en een volledige doorlopende tekst van de statuten, zoals deze na de wijziging luiden, neer te leggen ten kantore van het door de Kamer van Koophandel en Fabrieken gehouden verenigingsregister.

ARTIKEL 34.
1. De in het vorige artikel vervatte bepalingen ten aanzien van statutenwijziging zijn van overeenkomstige toepassing op een voorstel tot ontbinding van de bond.
2. Tenzij de algemene vergadering anders besluit, geschiedt de vereffening door het hoofdbestuur.
3. De algemene vergadering beslist op welke wijze het hoofdbestuur over de verschillende vermogensbestanddelen en het niet tot het vermogen behorende bezit van de bond dient te beschikken en bepaalt op welke wijze een eventueel liquidatiesaldo zal worden aangewend.
De algemene vergadering beslist tevens omtrent de bestemming van de boeken, bescheiden en het archief welke moeten worden bewaard gedurende tien jaren na afloop van de vereffening.
Bewaarder is degene die door de Algemene Vergadering als zodanig wordt aangewezen.
4. Na de ontbinding blijft de vereniging voortbestaan voorzover dit tot vereffening van haar vermogen nodig is. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van de statuten zoveel mogelijk van kracht.
In stukken en aankondigingen die van de vereniging uitgaan moeten aan haar naam worden toegevoegd de woorden "in liquidatie".
5. De vereniging houdt op te bestaan op het tijdstip waarop geen aan haar, dan wel aan de vereffenaars bekende baten meer aanwezig zijn.
De vereffenaars doen hiervan opgaaf aan de registers als bedoeld in artikel 29 boek 2 van het Burgerlijk Wetboek waar de vereniging is ingeschreven.

ARTIKEL 35.
1. Bij verschil van mening over de uitleg van enige bepaling van deze statuten of van een der reglementen, beslist het hoofdbestuur.
2. In gevallen, waarin niet is voorzien, beslist het hoofdbestuur onder goedkeuring door de algemene vergadering.

Sittard, 2 juni 1993.

Gewijzigd ingaande 11-9-96.
Laatstelijk gewijzigd ingaande 19-06-2013


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu